Każda kuchnia cechuje się osobistymi tradycjami, zwyczajami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa i prosta. Większości z nas kojarzy się jedynie z pierogami (które są wybitnie doceniane na całym globie), schabowym, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za lokalne, przede wszystkim z powodu podawania ich na terenach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone najczęściej z Polską. Można dostać je w szczególnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają całkowicie smak standardowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to wyłącznie jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, charakterystycznych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skupmy się niemniej jednak powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie towary oraz składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak naprawdę niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film