Dobra restauracja włoska w Krakowie

Smaczna włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy

Restauracje włoskie to w kraju najbardziej popularny rodzaj gastronomii. Kochamy włoskie jedzenie bo jest pyszne, pożywne oraz ładnie wygląda na talerzu. Oczywiście najczęściej wybieramy takie dania jak pizza imakarony. Bardziej wrażliwi goście degustują mniej znane potrawy – risotto, lasagne czy desery włoskie.
Rozglądając się za smaczną włoską restauracją warto zwrócić uwagę na kilka elementów: czy restauracja stosuje włoskie składniki, czy w karcie można znaleźć również mniej znane włoskie potrawy, czy karta win, oferuje klasyczne włoskie wina. Włoskie potrawy to duża różnorodność oraz jedzenie z różnych zakątków kraju. W najlepszej restauracji poczujemy naturalny klimat Włoch.

Włoska kuchnia nie jest trudna, ale to wcale nie znaczy, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .

Aromatyczne wina z Włoch

Żadna restauracja włoska, która ubiega się do tytułu bycia ekskluzywnym punktem na gastronomicznej mapie regionu, nie powinna ignorować wina. Obiad koniecznie powinien obejmować też wino. Kieliszek czerwonego wina to przy włoskim obiedzie czy kolacji cos zupełnie naturalnego. kuchnia włoska w Krakowie Klasyczne włoskie wina to zdecydowanie montepulciano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie franciacorta i cagliari z Sardynii. Włoska restauracja – o ile rzeczywiście chce być postrzegana jako typowa włoska trattoria, powinna mieć różnorodny zestaw win.

Klasyczna włoska restauracja

Chcąc zrozumieć fenomen kuchni włoskiej bez wahania warto odwiedzić restaurację, która potrafi przyrządzić nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film