Świetna kuchnia włoska
Masz ochotę smacznie zjeść? Spośród licznych alternatyw, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na główną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, kolorów i duża dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Polakom restauracja włoska, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie dania to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe włoskie dania
Makarony są podstawą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują pasty w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie da się dołączyć do makaronu. Italian Cuisine in Krakow Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy dziczyzna i rożnorodne warzywa, powodują, że pasty można jeść codziennie.
Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też lasagne, gnocchi, ravioli oraz szeroki wybór deserów – np. granita czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- ricotty, mozarelli i grana padano.
Zobacz film