Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała także do Polski. Coraz częściej na naszych stołach gości ten wyjątkowy trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do dań nie jest nazbyt rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do których dań.
Winnica Kraków
Jakie wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najprzyzwoiciej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być niemniej jednak lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić też z winem różowym.
bag in box
Z którym winem serwować ryby?
Stara reguła powiada, że do ryb najlepiej pasuje wino białe. Warto jednak pamiętać, iż nie jest to bezwzględna zasada. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wkracza tylko wino czerwone. Cielęcina może być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.