Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy zaczyna się pewnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i używali owoce kawowca. Jednakże w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy teraz, innymi słowy pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele gotowali owoce kawowca i mieszali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie uprawiano specjalnie w konkretnych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Dużo stuleci następnie, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała wypracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w świecie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz to bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc różne modyfikacje, aby uzyskać różne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Obecnie większość spożywanych artykułów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda gigantycznego trudu. gdzie szukać dobrej kawy Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezwykle sporadyczne przypadki. Wobec tego również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a też właściwego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film