kanapki z mozzarellą

Smakowity, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Naturalnie, chodzi o mozzarellę. Znany na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a dokumentnie z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie tylko to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, ale też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkowicie nowego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jednakowoż równocześnie nie zmienia swojego łagodnego i naturalnego smaku.

tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy bądź innych potraw, czy to z makaronami lub innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem rzadko zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niezwykle specyficzne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest ciągle świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus artykuły sero podobne

przystawki z mozzarellą   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie przeciętni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak naprawdę ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. Jakim sposobem nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa i receptura są napisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.

mozzarella

Skąd w takim razie wziąć innowacyjny, pyszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do przetestowanych delikatesów. Należy jednak liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie sporo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy schematycznego sera mozzarella jesteśmy w stanie oznajmić jedno – w zasadzie należałoby dopłacić i weselić się pysznym smakiem.